Algemeen
Seksueel welzijn is een kostbaar bezit. Het hangt samen met vele andere levenskwaliteiten. Soms kan men niet heel goed beschrijven wat er mis is, of wat men nodig heeft om zich veilig en comfortabel te voelen bij de eigen seksualiteit, de seksuele relatie of het seksueel gedrag. Het is niet gemakkelijk om alleen met deze problemen te zitten, de stap naar een seksuoloog kan groot zijn. Het is dan ook de bedoeling om u zo goed mogelijk te informeren en begeleiden.
- Is het normaal dat ik zo snel klaarkom?
- Penetratie doet pijn, waardoor ik vrijen met mijn partner vermijd
- Ik ben een man maar draag graag de kleren van mijn vrouw
- Ik kan niet stoppen met denken aan seks, ik wil steeds porno kijken...
- Mijn partner heeft kanker, wat met seksualiteit en intimiteit?
Thema’s
De seksuoloog zorgt voor een psychologische behandeling op maat voor seksuele problemen of moeilijkheden in verband met seksuele oriëntatie, seksueel verlangen of seksuele opwinding, problemen met het orgasme, seksuele pijn problemen, seksueel misbruik, seksueel geweld, seksverslaving, festisjisme, parafilieën, en algemene seksuele ontevredenheid. Ook klachten rond seks en zwangerschap, infertiliteit, gender, relaties, lichaam, seksuele ontwikkeling, seksualiteit in verschillende levensfases, seks en ziekte, SOA’s of andere seksueel gerelateerde onderwerpen wordt via psycho- educatie meegegeven.
Tijdens het eerste consult of intakegesprek wordt er een kennismaking gedaan tussen cliënt(en) en seksuologe. Hier wordt er uitgebreid naar het verhaal geluisterd, om zo een gedetailleerde schets van het probleem te maken. Eveneens wordt er gezocht naar wat er als uitkomst/doel van de gesprekken kan worden verwacht. Het volgende consult wordt er een behandelplan voorgesteld. Na drie tot vijf consulten wordt er herzien wat er reeds bereikt is en wat nog beter zou kunnen. Gemiddeld duurt een therapie 3-6gesprekken.
Voor wie?Als adolescent of volwassene met een breed scala aan moeilijkheden die hinderen in het seksuele en/of relationeel leven.
RelatietherapieAlgemeen
Bij relatietherapie wordt er samen gezocht naar een passende oplossing voor relationele moeilijkheden. Centraal staan: opvallende patronen, gedrag en emoties van beide partners. Via gesprek wordt onderzocht waar conflicten of problemen vandaan komen en vooral hoe we de relatie kunnen ontwikkelingen tot een (nog) betere versie.
Beschuldigen jullie elkaar veel? Probeer jij bewust je partner te vermijden? Is er sprake van een steeds terugkerende ruzie?
Relatietherapie kan van toepassing zijn:
- Om te voorkomen dat er een onoverbrugbare kloof ontstaat binnen de relatie. Bijvoorbeeld bij moeilijke thema’s.
- Als een laatste redmiddel voor de relatie.
- Om zich opnieuw te verdiepen in de relatie.
- Om te werken aan emotionaliteit, intimiteit en seksualiteit (of andere gedragsaspecten)
- Om samen een weg te vinden tijdens moeilijke levensfases zoals ziekte, fertiliteit, infertiliteit, aseksualiteit, transseksualiteit, ontrouw, conflict, scheiding,...
- Als communicatie niet meer lukt.
- Als er veel ruzie of conflict is binnen de relatie.
- Als partners het gevoel hebben uit elkaar gegroeid te zijn.
- Om voor eens en voor altijd van dat kleine probleem af te zijn.
- Als je de relatie de kans wilt geven opnieuw te ontwikkelen.
- En tal van andere
Het eerste gesprek is altijd een intakegesprek, op die manier kan ik u de volgende gesprekken optimaal begeleiden. Afhankelijk van de inhoud volgt een psychologische begeleiding of coaching. Tijdens de relatietherapie wordt geluisterd naar het verhaal van beide partners. Om zo een gezamenlijk doel voorop te stellen. Tijdens de consultatie wordt samen naar dit doel toegewerkt vanuit een persoonlijke motivatie. Zo kan er gewerkt worden aan zaken die binnen de relatie veranderd moeten worden. Dit gaat samen met het meegeven van opdrachten waarmee men thuis aan de slag kan. De opdracht is afgestemd op de noden binnen de relatie.
Voor wie?Als adolescent of volwassene met een breed scala aan moeilijkheden die hinderen in het seksuele en/of relationeel leven.