Diestersteenweg 153

3293 Kaggevinne

Onderzoek en behandelingPasgeborenen en baby’sHet opgroeiend kindZwangerschap en bevallingIndicaties
Kinderosteopathie

Onderzoek en behandeling

Wanneer u een eerste keer bij de osteopaat komt, wordt er een anamnese (vraaggesprek) afgenomen. Deze bevat informatie over de specifieke klacht, de zwangerschap, het verloop van de geboorte, ongelukken of andere opvallende gebeurtenissen in het leven van het kind,…

Vervolgens wordt het kind onderzocht. Dit algemeen onderzoek is gericht op het vinden van de oorzaak van het probleem. Zo zal de osteopaat de beweeglijkheid van de gewrichten en organen onderzoeken. Met heel zachte technieken worden de bewegingsbeperkingen van de schedelbeentjes en/of andere gewrichtjes hersteld. De osteopaat gebruikt hierbij alleen zijn handen. Met minieme bewegingen worden de schedelbeentjes in een goede positie geleid. Dit zijn cranio-sacrale technieken. Ook kan de osteopaat door de buik van het kindje te behandelen bijvoorbeeld de darmen of het maagje beter laten functioneren. De behandeling is vaak zo zachtjes dat het vaak lijkt dat de osteopaat niets doet dan slechts zijn handen plaatsen op het kind. In werkelijkheid wordt een groot arsenaal aan behandelingsbenaderingen en technieken gebruikt.

Kinderen genieten in het algemeen van hun behandeling en vallen dan ook tijdens de behandeling vaak in slaap. Als de compressie en de stress in het lichaam echter extreem zijn, kan het kind het vrijmaken als ongemakkelijk ervaren. Dit is van tijdelijke aard en gaat snel over in ontspanning. Reacties op een behandeling zijn per individu verschillend en kunnen variëren. Meestal voelen de kinderen zich na de behandeling goed en zijn ze rustig terwijl hun symptomen geleidelijk aan verdwijnen. Soms zijn ze erg moe omdat hun lichaamenergie wordt aangewend voor het genezingsproces. In andere gevallen gebeurt het dat de kinderen een uitbarsting van energie hebben, wanneer ze genieten van de bevrijding van hun spanningen en stress in hun lichaam. Heel zelden kunnen ze hun niet op hun gemak voelen. Dit is meestal het geval als het vrijmaken van de vastzittende compressie niet volledig is geweest. Wanneer de compressie vrij ernstig is, is het mogelijk dat ze alle stress niet in een keer kwijt geraken. Deze reacties zijn slechts van voorbijgaande aard.

Kinderosteopathie

Pasgeborenen baby's

Een aantal problemen bij baby’s en kinderen ontstaan tijdens de geboorte. De geboorte van een baby is één van de meest stressvolle gebeurtenissen van zijn leven. De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder die de baby vooruit stuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal. De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen door het benige bekken van de moeder. Het hoofd van een baby heeft de eigenschap zich te kunnen (ver)vormen en te veranderen als antwoord op de stress van een normale bevalling. De distorsies van het hoofd als gevolg van de bevalling verdwijnen later gewoonlijk op een natuurlijke manier.

Er zijn echter een aantal redenen waarom de bevalling moeilijk kan verlopen en stressvol kan zijn zowel voor de moeder als voor de baby. Met als resultaat dat de baby niet in staat is om de effecten van de geboorte volledig te overwinnen. Deze redenen zijn onder andere een lepel-of vacuümverlossing, een heel snelle of juist lange bevalling, inleiding van een bevalling,… Bij zo een bevalling komt er een enorme druk op het hoofdje, nekje of lichaampje, waardoor deze vast komen te zitten.

Kinderosteopathie

Het opgroeiend kind

Kinderen ontwikkelen zich op allerlei gebieden. Ze groeien, hun spraak en motoriek ontwikkelt zich en als persoon vormen zij zich meer en meer. Daarom vergt elk kind een unieke benadering. Als er een bepaalde problematiek optreedt in een van de aspecten van de ontwikkeling, heeft dit invloed op de totale ontwikkeling van het kind.

Osteopathie is een zachte en efficiënte geneeswijze die zeer geschikt is voor kinderen.
Het kind ervaart de technieken als aangenaam en bijwerkingen zijn zeldzaam.

Een moeilijke geboorte is één van de grootste oorzaken van klachten bij kinderen. Als de stress die tijdens de geboorte ontstaat, niet wordt opgelost en dus aanhoudt, moet het kind zich tijdens zijn/haar groei aanpassen aan deze stress en strains. Het lichaam zal dan op een getordeerde manier groeien en elke structuur in het lichaam zal zich moeten aanpassen aan de oorspronkelijke distorsie. Andere oorzaken zijn een val, een infectie, een ziekte of langdurige stress.

Kinderosteopathie

Zwangerschap en bevalling

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam heel wat veranderingen. Sommige vrouwen ondervinden heel weinig tot geen last van, andere vrouwen hebben toch heel wat klachten. Vaak worden deze klachten omschreven als ‘het hoort er bij’. Doch dikwijls kan een osteopaat deze klachten verhelpen.

Osteopathie zorgt er voor dat geïrriteerde en gespannen zones ontspannen worden. Er worden hierbij alleen zachte technieken gebruikt. Bij een zwangere vrouw staan vooral de regio rond het staartbeentje, de wervelkolom, het middenrif en de glijvlakken tussen de organen centraal. Het lichaam wordt in evenwicht gebracht, zodat ook de foetus zonder obstructies kan groeien. Het welzijn van de mama en haar baby verhoogt aanzienlijk. Naar de bevalling toe wordt het bekken en bekkenorganen nagekeken. Wanneer het bekken goed los zit, bevordert dit de bevalling en de uitdrijving.

Er wordt aangeraden dat je tijdens de zwangerschap regelmatig behandeld wordt.
Na de bevalling is het niet slecht om je lichaam terug in evenwicht te laten brengen.

Kinderosteopathie

Indicaties
 • Huilbaby’s
 • Darmkrampjes of kolieken en acute buikpijn
 • Reflux
 • Voorkeurshouding
 • Asymmetrie van de schedel
 • Rugklachten
 • Hoofdpijnen
 • Wervelkolomaandoeningen zoals scoliose
 • Astma
 • Eczeem en allergieën
 • Keel-, neus- en oorproblemen zoals overmatige verkoudheden, oorontstekingen, keel-en neusamandelontsteking
 • slaapproblemen
 • gedragsproblemen: ADHD, ADD
 • concentratieproblemen, leerproblemen
 • ontwikkeling van de tanden
 • vooraf, tijdens en na orthodontische behandeling

Deze lijst is helemaal niet volledig maar schetst slechts enkele mogelijkheden. Vind u de klacht van uw kindje niet in de lijst terug of hebt u nog vragen, kan u ons altijd bellen of mailen.

Top
Schrijf je in op
onze nieuwsbrief

Diestersteenweg 153 | 3293 Kaggevinne | 013/313116 | Privacy Webnology